Hållbarhet och hälsa

För oss är det viktigt både att chokladen smakar gott och att den gör gott. Allt vi gör sätter sina spår på vår planet och vi vill dra vårt strå till stacken genom att tänka hållbart i alla delar av vårt arbete. Vi tänker också på att det vi äter påverkar vår hälsa. Det är därför vi väljer ekologiska råvaror, så miljövänliga förpackningar som möjligt och leverantörer som tar socialt ansvar. För att vara tydliga för våra kunder och återförsäljare och för att ställa höga krav på oss själva har vi också valt att certifiera oss.

Här är några exempel och länkar till mer läsning om medvetna hållbara val som vi har gjort längs vägen: 

  • Vår leverantör av choklad är Lubeca i Lübeck. Lubecka är ett stiftelseägt företag som ger av sitt överskott till sociala projekt via den stiftelse som äger företaget. Kakaon som chokladen görs av kommer från kooperativ i Peru som man besöker och samarbetar med för att säkerställa bra arbetsvillkor. Vi har själva besökt Lubeca för att få svar på våra viktiga frågor och få en inblick i vår viktigaste leverantörs organisation. Här kan du läsa mer.
  • Det är Kartongbolaget som gör våra pappersförpackningar. De är FSC-certifierade. Förkortningen står för Forest Stewardship Council arbetar världsomspännande och märkningen innebär att man säkerställt att träråvaran är spårbar till ansvarsfullt skogsbruk. Här kan du läsa mer om FSC.
  • Inuti kartongen ligger choklad i en genomskinlig påse. Materialet kallas ofta för cellofan, men är egentligen plast. Vi har valt att satsa på en egen specialbeställt påse som är gjord av ett material som kallas Natureflex. Natureflex är växtbaserat och komposterbart och kan läggas i hushållskomposten. Det kostar lite mer och prasslar lite mer än plast, men vi tycker att vi och vår planet är värd det. Från augusti 2018 ligger våra chokladkakor i den komposterbara påsen. Här kan du se en film och läsa mer. Läs mer här och se filmen om Natureflex.
  • Ekologiska råvaror har varit en självklarhet för oss sedan starten. Det är ett val vi gör både för miljöns och vår hälsas skull. För att vara tydliga med det har vi också valt att certifiera oss för ekologisk produktion. Att odla ekologiskt innebär att inte använda kemiska bekämpningsmedel eller kemisk gödning. Det betyder att mat som märkt ekologisk inte heller innehåller kemikalier eller kemiska tillsatser som aromer eller konsistensgivare. För dem som arbetar med att odla, skörda och framställa är det också en mer hälsosam arbetsmiljö utan kemikalier. Du känner igen och hittar ekologisk mat i Europa genom att den är märkt med det gröna lövet. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer.