Hållbarhet och hälsa

Ansvarsfull choklad som smakar gott

För oss är det viktigt både att chokladen smakar gott och att den gör gott. Allt vi gör sätter sina spår på vår planet och vi vill dra vårt strå till stacken genom att tänka hållbart i alla delar av vårt arbete. Vi tänker också på att det vi äter påverkar vår hälsa. Det är därför väljer vi ekologisk choklad, ekologiska råvaror, så miljövänliga förpackningar som möjligt och leverantörer som tar socialt ansvar. För att vara tydliga för våra kunder och återförsäljare och för att ställa höga krav på oss själva har vi också valt att certifiera oss.

Läs mer om att vara EKO-certifierad

Stiftelseägda Lubeca

Vår leverantör av choklad är Lubeca i Lübeck. När vi letade efter den choklad som skulle bli vår dök det upp många grodor som ville ha en kyss. Det finns några riktigt stora chokladproducenter med hela världen som marknad. De uppvaktade oss flitigt med framför allt pris som främsta konkurrensmedel. Vi valde inte någon av dem. Vi valde den godaste chokladen från en leverantör med stort hjärta, nämligen lilla stiftelseägda Lubeca. Istället för att ge vinst åt aktieägare ger man av sitt överskott till sociala projekt via den stiftelse som äger företaget. Kakaon som chokladen görs av kommer från kooperativ i Peru som man besöker och samarbetar med för att säkerställa bra arbetsvillkor. Vi har själva besökt Lubeca för att få svar på våra viktiga frågor och få en inblick i vår viktigaste leverantörs organisation.

Mer om Lubecas choklad

Vår viktigaste leverantör

Valet av choklad tog tid, men så är det också det viktigaste val vi gjort.

NATUREFLEX – komposterbart alternativ till plast

Inuti kartongen ligger choklad i en transparent påse. Materialet kallas ofta för cellofan, men är egentligen plast. Vi har valt att satsa på en egen specialbeställt påse som är gjord av ett material som kallas Natureflex. Natureflex är växtbaserat och komposterbart och kan läggas i hushållskomposten. Det kostar lite mer och prasslar lite mer än plast, men vi tycker att vi och vår planet är värd det. Från augusti 2018 ligger våra chokladkakor i den komposterbara påsen. Här kan du se en film och läsa mer.

Mer om Natureflex
Kartongbolaget i Helsingborg

Det är Kartongbolaget som gör våra pappersförpackningar. Det finns många utländska företag som erbjuder billigare produkter. Vi har ändå valt Helsingborgsbaserde Kartongbolaget. Därför att de finns i Sverige och nära oss. De är duktiga och ger personlig service. Dessutom kan vi ses ibland, vilket är både trevligt och kreativt. Kartongen vi har valt är FSC-certifierad. Förkortningen står för Forest Stewardship Council arbetar världsomspännande och märkningen innebär att man säkerställt att träråvaran är spårbar till ansvarsfullt skogsbruk.

Mer om FSC
Blues away choklad
För miljöns och hälsans skull

Ekologiska råvaror har varit en självklarhet för oss sedan starten. Det är ett val vi gör både för miljöns och vår hälsas skull. För att vara tydliga med det har vi också valt att certifiera oss för ekologisk produktion. Att odla ekologiskt innebär att inte använda kemiska bekämpningsmedel eller kemisk gödning. Det betyder att mat som märkt ekologisk inte heller innehåller kemikalier eller kemiska tillsatser som aromer eller konsistensgivare. För dem som arbetar med att odla, skörda och framställa är det också en mer hälsosam arbetsmiljö utan kemikalier. Du känner igen och hittar ekologisk mat i Europa genom att den är märkt med det gröna lövet.

Mer info på Livsmedelsverket